2011. január 22., szombat

Sült cukkinis spagetti

Mai ebédünk volt ez sült cukkinivel,sonkával készült spagetti. A receptet Stahl Judit - oalszos tészták című könyvében találtam, de kicsit módosítottam rajta. Nagyon fincsi lett, a férjem kétszer repetázott belőle! :-))

Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti
- 20 dkg angol szalonna (eredeti recept szerint pármai sonka)
- 1 kg cukkini
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csokor friss petrezselyem,  
- 1 nagy marék friss oregánó
(- 1 nagy csokor friss menta, de a boltban olyan csoffadtak voltak, hogy inkább kihagytam)
- 1 citrom
- frissen őrölt bors, só
- 3 evőkanál olivaolaj
(- 1 késhegyni csípős, őrölt pirospaprika, de én ezt a gyerkőcök miatt kihagytam)

Első lépésben felteszünk vizet főni a spagettihez. Amíg felfő egy sütőpapírral bélelt tepsire kirakjuk a sonka/szalonna szeleteket és 200 fokon jó ropogósra sütjük. Közben kb. 1 cm vastagra felszeleteljük a cukkiniket, és egy másik nagy sütőpapíros tepsin elterítjük őket. Sózzuk, borsozzuk, majd az olivaolajjal meglocsoljuk. Amikor a sonka kész, betoljuk helyére a cukkinit, 220 fokra állítjuk a sütőt és kb. 20 perc alatt megsütjük őket . Néhányszor forgassuk át őket sülés közben. 
Ezalatt betesszük a vízbe a tésztát főni, ha közben elkészül akkor leszűrjük.
Miután elkészült a cukkini, egy nagy serpenyőbe tesszük őket, majd a tésztát is hozzáforgatjuk. Következnek a fűszerek: zúzott fokhagyma, az apróra vágott petrezselyem, oregánó , (menta), a citrom reszelt héja, 1-2 evőkanál citromlé, és a tészta főzővizéből 1,5 dl.
Utolsó lépésként nagy lángon az egészet összeforgatjuk, ha még szükséges sózzuk, borsozzuk.
Tálalás után a tányérokon szétosztjuk a ropogós sonkaszeleteket, és néhány csepp olivaolajjal megöntözzük. 

1 megjegyzés:

szindi írta...

Szia :)
Nézz be hozzám légyszi,vár rád egy meglepi!:)