2010. március 23., kedd

Töki pompos

Kevés étel van, amit már annyiszor készítettem volna, mint a Töki pompos. Volt olyan hét, hogy háromszor kellett megsütnöm a férjemnek! Tényleg finom, szeretjük, és így legalább már nem kell érte sorba állni a városban...

Hozzávalók:

a tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 közepes krumpli
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 dl tej
  • 1 kk.cukor
  • 1 kis doboz kefir
  • 3 ek.olaj
a tetejére:

- 1 nagy dobozos tejföl
- lilahagyma
- bacon szalonna (kicsit előpirítva)
- füstölt kolbász
- trappista sajt

A krumplikat kis kockákra vágjuk, és megfőzzük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a meglangyosított tejben. A krumplit összetörjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, ezután letakarva egy órát kelesztjük.
Egy tepsi alját kibélelünk sütőpapírral, a tésztát elegyengetjük rajta, villával megszurkáljuk. A tésztát előmelegített sütőben 8-10 perc alatt elősütjük. Tényleg nem sok idő, csak addig amíg a teteje kicsit megkeményedik.
Ezután megkenjük fokhagymás tejföllel, elrendezzük rajta a kolbász karikákat, rászórjuk a szalonnát, a hagymakarikákat, végül megszórjuk a reszelt sajttal.
Visszatesszük a sütőbe, és addig sütjük amíg a sajt megpirul rajta.


Még többet róla : http://www.tokipompos.hu/


2010. március 16., kedd

2010. március 1., hétfő

Dió-mánia

Szeretem a diót. Süteményben pedig nagyon szeretem!!! :-)
Volt egy muffin receptem, még annak idején Stahl műsorában láttam, gyakran csinálom, mert gyors, és a pirított diótól pedig isteni a tésztája. Néhány napja Kiskuktánál láttam egy diós krémet amibe egyből beleszerettem, és úgy gondoltam, hogy egy randi erejéig összehozom a muffinommal. Nos, a krém nagyon jó, azt hiszem szerelem lesz belőle.....;-)
Diós muffin:
- 5 dkg dió
-10 dkg puha vaj
-10 dkg cukor
-1 teáskanál vanília-aroma
-2 tojás
-10 dkg liszt
-1 teáskanál sütőpor
-1 citrom reszelt héja
-1 kávéskanál őrölt fahéj

A diót egy száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítjuk,majd ha kihűlt, megdaráljuk.
A puha vajat a cukorral és a vaníliaaromával habosra keverjük, aztán a tojásokat egyenként hozzáadjuk.
A lisztet összekeverjük az őrölt dióval, sütőporral, a reszelt citromhéjjal és az őrölt fahéjjal.
A vajas masszához 2-3 részletben hozzáadjuk a diós lisztet, elosztjuk a muffinformákban a tésztát majd 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük a sütiket.

A krémhez:
-2,5 dl tej
-2,5 ek liszt
-18 dkg porcukor
-20 dkg margarin
-15 dkg darált dió

A lisztet egy vastag aljú edénybe tesszük, kevés tejet öntünk rá, amivel csomómentesre keverjük, ezután hozzáadjuk a többi tejet is.
Állandó kavargatás mellett sűrű péppé főzzük. hűtőfürdőbe téve, néha belekavarva lehűtjük. Közben a lágy margarint a porcukorral habosra kavarjuk,hozzáadjuk a kihűlt pépet és tovább habosítjuk. A legvégén következik a darált a dió, és az egészet jó habosra kavarjuk.