2010. június 7., hétfő

Fondant készítése

Nagyon érdekel a tortadekorálás, ezért már többször nekiugrottam itthon a fondant készítésnek. Sajnos az eredmény nem lett mindig tökéletes, és ez el is vette a kedvemet egy időre attól, hogy kísérletezzek vele.
A kifőztük internetes magazinban azonban Kiskukta olyan részletesen és érthetően írta le, hogy úgy gondoltam újra belevágok! És igen, sikerült!!!!
A masszának pihenni kell egy kicsit, így este csináltam, de már alig vártam, hogy reggel legyen és végre próbáljam.
Nagyon jó volt vele dolgozni, íme szárnypróbálgatásom első néhány darabja:


És ha már fondant készült, akkor készült hozzá egy torta is. (Erről részletesen egy következő bejegyzésben.)
Fondant készítése:

Hozzávalók:
-1 kg nagyon porcukor (fontos, hogy felhasználás előtt szitáljuk át, hogy minél finomabb legyen!)
-70 ml víz
-40 gr. margarin
-40 gr. méz
-8 gr. étkezési zselatin (kb. egy evőkanál)

Előkészítünk egy kb. 50 cm-es folpack csíkot, félretesszük.

A sűrű szitán átszitált porcukrot egy keverőtálba szórjuk, kb. a felét egy másik edénybe magunk mellé készítjük.
Egy edénybe tesszük a vizet és a zselatint, majd vízgőz felett felolvasztjuk. Ezután beletesszük a margarint és a mézet. (jó ha ezeket is előre kimérjük, magunk mellé készítjük) Addig kavarjuk amíg teljesen fel nem olvad. Melegen hozzáöntjük a porcukorhoz és kanállal elkezdjük összekavarni, folyamatosan adagolva hozzá a porcukrot a másik edényből. Ha már nem megy kanállal, elkezdjük kézzel gyúrni, tovább adagolva hozzá a cukrot.
Addig folytatjuk a gyúrást amíg a massza jól össze nem áll, és már elválik az edény falától. Az nem baj, ha kezünkhöz még kicsit ragad, sokat fog keményedni.
Nekem majdnem bele kellett gyúrni az egész porcukrot, de ez változó, függ a hozzávalók minőségétől is.
Ha kész, az előkészített fóliába becsomagoljuk, majd még egy másik zacskóba vagy fémdobozba tegyük bele, hogy ne száradjon ki.Pihentessük szobahőn fél napot. Én egy fémdobozba raktam, és szinte azonnal felhasználható volt másnap.
Ha úgy gondoljuk, hogy töredezik, kemény, akkor alacsony hőfokon egy kicsit meg kell mikrózni, és margarinos kézzel egy kicsit átgyúrni.

1 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Nagyon szépek lettek, örülök, hogy neked is bejött!