2010. november 20., szombat

Első kenyerem

Néhány hete elhatároztam, hogy megpróbálok itthon a sütőben kenyeret sütni. Sokat olvasgattam, gyűjtögettem az infókat róla. Beszereztem a megfelelő edényt is hozzá, és ma már végre sikerült elkészítenem!!! Még számomra is hihetetlen, hogy olyan kenyeret ettünk amit itthon sütöttem!
Szépnek nem szép, mert nem lett elég magas, viszont nagyon finom lett a bélzete, a héja pedig finom ropogós!!!:-)) Több mint a fele el is fogyott az ebédnél.
Hamarosan újra próbálkozom, mert tudom hogy hol rontottam el, kicsit lágyra hagytam a tésztát és így inkább terült mint magasodott!! Sebaj, elszánt vagyok!!!

Receptet egyelőre nem írok, majd ha teljes lesz a siker, az viszont nem titok, hogy Limara oldalán találtam a legtöbb segítséget, köszönet érte!

2010. november 7., vasárnap

Madártej torta

Pénteken volt a férjem névnapja, és madártej ízű torta volt a kívánsága.
A sütemény alapján készítettem, apró kis változtatásokkal:

Nagyon könnyű, nem tömény sütemény.
Első lépésben sütöttem egy 3 tojásos piskótát.

A sárga krém elkészítéséhez szükség van:
- 8 tojás sárgája
-4 ek cukor
-5 ek liszt
-4 dl tej
-2 csomag vaníliás cukor
-18 dkg vaj

A tojások sárgáját elkeverjük a kétféle cukorral, a liszttel, hozzáöntjük a tejet. Gőz fölött jól besűrítjük. Ha kész, akkor hozzáadjuk a vajat és robotgéppel sima masszává dolgozzuk a krémet.

A piskótát visszarakjuk a kapcsos tortaformába, ráterítjük a sárga krémet, majd ennek a tetjére a tejszínhabot. Én 5 dl habtejszínt vertem föl, szép magas lett a legfelső réteg, és még a díszítéshez is maradt. Egy kiskanál vanília aromát és egy csomag vaníliás cukrot raktam a tejszínhabba.

Elkészítés után jó hogyha áll egy napot a hűtőben, mert sokkal szebben lehet akkor szeletelni.