2010. december 3., péntek

Mézeskalács

Ma megsütöttük az idei karácsony első mézeskalácsait. Írókázásom még nem ez igazi, remélem mire ideér a Jézuska már tökéletes lesz! ;-)
A mézekalács tésztája gyorsan elkészíthető, és nagyon jó vele dolgozni.

Hozzávalók:
-5 dkg margarin
-6 dkg barna cukor (vagy kristálycukor)
-12,5 dkg méz
-1 citrom
-25 dkg finomliszt
-1 csomag sütőpor
-mézeskalács fűszerkeverék
-1 tojás

-a formázáshoz liszt

A margarint, mézet és a cukrot kis lángon addig forrósítjuk amíg a cukor el nem olvad benne. Ezután hideg vízbe állítjuk, kihűtjük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, fűszerkeverékkel, majd az alaposan megtisztított citrom héját is belereszeljük.
A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást és habverővel jól eldolgozzuk. Ezután hozzáöntjük a lisztes keverékhez és fakanállal összekeverjük.
A tésztát összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd minimum 5 órára hűtőbe tesszük.

Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, lisztbe mártott formákkal kiszúrjuk, majd sütőpapíros tepsin, 200 fokon pár perc alatt megsütjük.

Hogyha kihűlt díszíthetjük írókázással:
20 dkg porcukrot 3-4 perc alatt kikeverünk egy tojásfehérjével. Cseppenthetünk bele néhány csepp citromlevet is. Egy erősebb zacskó egyik sarkán pici lyukat vágunk, és a kihűlt mézeseket ezzel díszíthetjük.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Kemény lesz a mézeskalács? Én olyan receptet keresek idén, ami puhább, hasonló, mint amit a boltban veszünk (ami lekvárral van összeragasztva). Köszi! :-)