2011. december 18., vasárnap

Szalonnás-hagymás sült krumpli

Kedvenc téli vacsorám. Nem a leggyorsabban elkészíthető étel, de megéri az időt, mert nagyon finom. 










Hozzávalók:
- 8-10 nagyobb fej krumpli
-5 nagy fej hagyma
-20 dkg. bacon
-néhány gerezd fokhagyma
-só, bors
-4-5 evőkanál olaj



Első lépésként nagyon alaposan megtisztítjuk, megsikáljuk a krumplik héját. Villával megszurkáljuk mindegyiket, majd egyenként alufóliába csomagoljuk őket és kb. 180 fokos sütőben egy óra alatt puhára pároljuk őket.
Miközben puhul a krumpli a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a hagymákat megtisztítjuk és felszeleteljük.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a szalonnát megpirítjuk benne. Rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát és nagy lángon 1 percig pirítjuk, miközben folyamatosan kevergetjük.
Ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk a szalonnás hagymát, majd lefedjük és kis lángon addig pirítjuk amíg a hagyma jó puha nem lesz.
Ha a krumpli kész kivesszük a sütőből, lefejtjük róluk a fóliát és hosszában kettévágjuk mindegyiket. A belsejét nem szedjük ki a krumpliknak, csak villával kissé meglazítjuk, "törjük", majd mindegyik tetejére jócskán pakolunk a baconös hagymakeverékből. Máris fogyaszthatjuk!!! :-)
Mártogatáshoz, kenegetéshez snidlinges tejfölt adhatunk mellé!!






Az eredeti receptet egy réges-régi Nők lapjából ollóztam ki, azóta is ott lapul a kedvenc receptek között! :-)