2012. április 27., péntek

Angry Birds torta

Drága Balázsunk 3. szülinapjára készítettem ezt a tortát. Nagy Angry birds-fan, így ezt a meglepit találtuk ki neki.


A torta tésztája 6 tojásos piskóta, amit tejszínes gesztenyekrémmel töltöttem. Ehhez a gesztenyét összetörtem, pici rumaromával ízesítettem. Amikor betöltöttem a piskóták közé, akkor apróra vágott magozott meggyel szórtam meg. A külseje és  a figurák Unidecből készültek.


(Azért azt még megjegyezném, hogy készült egy "B változat" torta is, ugyanis Bazsa bármennyire is szereti a mérges madarakat, azért picit fél tőlük! :-O Így, hogy ne legyen sírás, vettünk egy készre nyomtatott Tom és Jerry ostyát is,  és amikor láttuk, hogy kezd visszakozni az eredeti dekorációtól kicseréltük  a képre.:-O)

2012. április 6., péntek

Dédi szülinapi tortája

A férjem nagymamájának 80.születésnapjára készült ez a torta. Nagyon szerettem csinálni, közel áll hozzám ez a színvilág. Aprólékos munka a virágok elkészítése, festése, de megérte vele foglalkozni. Dédinek is nagyon tetszett, és én is -majdnem -elégedett voltam vele.                                                                                                                                                   


Belül mind a két emelet hagyományos piskóta, fehércsokis ganache krémmel töltve. Az alsót pirított, őrölt mandulával ízesítettem, a felsőt pedig kókusszal. A színekhez most is Wilton pasztát használtam, illetve kakaóport. A virágok közepébe ehető cukorgyöngyöket szórtam.


A torta ötlete Gabitól származik, akinek az oldalán már régóta csodáltam a tortát, és alíg vártam, hogy készíthessek egy hasonlót!

2012. március 3., szombat

Nyakkendős torta

Apósom 55.születésnapjára készült ez a torta:






A tölteléke tejszínes gesztenye volt. Nagyon egyszerű elkészíteni, és nagy finom krém:


Hozzávalók:
- 1/2 liter habtejszín
-2 csomag vaníliás cukor
-40 dkg gesztenyemassza
-magozott meggy


Elkészítés: Megsütjük a piskótát (én most 8 tojásból sütöttem egy 25x35 cm-es tepsiben). A töltelékhez felengedjük a gesztenyemasszát, villával összetörjük. A habtejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd a legvégén belekeverjük a gesztenyét is.
Amikor a tortát töltjük a töltelék tetejét megszórjuk a magozott meggyel. 
A kész tortát vajkrémmel lesimítjuk, majd tetszőlegesen burkoljuk.

2012. február 19., vasárnap

Thomas torta

Balázs névnapjára készült ez az emeletes Thomas torta:
Az alsó szint nyolc tojásos kakaós piskóta , a töltelék pedig tejbegrízes-túrós volt. Ezt úgy készítettem, hogy főztem egy adag jó sűrű tejbegrízt, belekevertem 1/5 kg összetört túrót. Cukorral, citromhéjjal ízesítettem, a végén pedig habtejszínnel tettem lágyabbá a krémet. Az emelet hagyományos piskóta, tejszínes málnakrémmel töltve.
Miután összeállítottam a tortát vajkrémmel lekentem, kijavítottam az egyenletlenségeket, lesimítottam a felületét. Egy éjszakát pihent így a hűtőben, utána következett a dekorálás. A díszeket és a bevonatot is Unidec masszából készítettük el. Igazi családi project lett ez a torta: Lilivel készítettük a virágokat, Thomast pedig Imi készítette el. 

Az ünnepelt a tortával:







2012. február 4., szombat

Csokis muffin téli kiadásban




Egy egyszerű csokis muffin téli köntösbe bújtatva.

Hozzávalók a tésztához:
-25 dkg liszt
-1 sütőpor
-5 dkg cukrozatlan kakaópor
-1 csomag (8-10 dkg) tortadara
-7,5 dkg margarin
-10 dkg cukor
-2 tojás
-2,5 dl tej
-1 kávéskanál vanília aroma

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.  A margarint kihabosítjuk a cukorral, majd egyenként beleütjük a tojásokat, és azokkal is tovább habosítjuk. A végén beleöntjük az aromát és a tejet.
A lisztet, sütőport, kakaót és tortadarát egy másik edényben összekeverjük és az előző masszához adjuk.
Megtöltjük a formákat és kb.18-20 perc alatt megsütjük a muffinokat.

Miközben hűlnek a sütik elkészítjük a krémet:
25 dkg puha vajat robotgéppel kihabosítunk, majd beleöntünk 1 kiskanál vaníliaaromás és 2 evőkanál tejet,  miközben dolgozik a gép.Ezután hozzáadunk 500 gr. porcukrot, majd tovább keverjük a krémet kb. 10-15 percig.
A legvégén adjuk hozzá a világoskék ételfestéket, utána már díszíthetjük is a muffinokat! :-) 
(A hópehely szórócukor készen kapható!)

2011. december 18., vasárnap

Szalonnás-hagymás sült krumpli

Kedvenc téli vacsorám. Nem a leggyorsabban elkészíthető étel, de megéri az időt, mert nagyon finom. 










Hozzávalók:
- 8-10 nagyobb fej krumpli
-5 nagy fej hagyma
-20 dkg. bacon
-néhány gerezd fokhagyma
-só, bors
-4-5 evőkanál olaj



Első lépésként nagyon alaposan megtisztítjuk, megsikáljuk a krumplik héját. Villával megszurkáljuk mindegyiket, majd egyenként alufóliába csomagoljuk őket és kb. 180 fokos sütőben egy óra alatt puhára pároljuk őket.
Miközben puhul a krumpli a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a hagymákat megtisztítjuk és felszeleteljük.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a szalonnát megpirítjuk benne. Rádobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát és nagy lángon 1 percig pirítjuk, miközben folyamatosan kevergetjük.
Ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk a szalonnás hagymát, majd lefedjük és kis lángon addig pirítjuk amíg a hagyma jó puha nem lesz.
Ha a krumpli kész kivesszük a sütőből, lefejtjük róluk a fóliát és hosszában kettévágjuk mindegyiket. A belsejét nem szedjük ki a krumpliknak, csak villával kissé meglazítjuk, "törjük", majd mindegyik tetejére jócskán pakolunk a baconös hagymakeverékből. Máris fogyaszthatjuk!!! :-)
Mártogatáshoz, kenegetéshez snidlinges tejfölt adhatunk mellé!!






Az eredeti receptet egy réges-régi Nők lapjából ollóztam ki, azóta is ott lapul a kedvenc receptek között! :-)

2011. október 22., szombat

Almarózsa

Ez a gyönyörűség az egyik legegyszerűbb és legmutatósabb édességek egyike. Isteni illata van, és nagyon-nagyon finom!!


Hozzávalók:
-1 csomag leveles tészta
- 4 darab savanykás alma
-1 liter víz + 3 evőkanál cukor
-1/2 citrom leve
-4 evőkanák cukor + 1 kávéskanál fahéj összekeverve
-a szóráshoz porcukor


A fagyasztott leveles tésztát kiengedjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra.
Közben az almákat megmossuk, kettévágjuk és a magházukat eltávolítjuk. Vékony, néhány milliméteres cikkekre vágjuk mind a négyet.
A vizet a 3 evőkanál cukorral és a citrom levével együtt felforraljuk, majd az almákat beledobáljuk. 2 perc múlva óvatosan kiszedjük őket és egy tiszta konyharuhán hagyjuk hogy megszáradjanak.
Ezalatt az idő alatt a kinyújtott tésztát megszórjuk a fahéjas cukorral, kicsit tenyerünkkel meg is nyomkodhatjuk. 
Ha ezzel kész vagyunk a tésztát kb. 4 cm magas csíkokra vágjuk.
Magunk elé húzunk egy csíkot, és szépen kirakjuk az alma szeletekkel úgy, hogy azok picit fedjék egymást. Jobbról balra haladva elkezdjük feltekerni, majd egy muffinsütő mélyedésébe beleültetjük a szép kis rózsánkat.
Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük kb. 25-30 percig, de figyeljük mert a végén már gyorsan megég.
Ha egy kicsit kihűt megszórjuk porcukorral és így tálaljuk.

2011. szeptember 27., kedd

Lángos, kicsit másképp

Hétvégén sütöttem ezeket a lángosokat. Kicsit újítva, a hagyományos sajtos-tejfölös mellett készítettem töltött lángost is két méretben. Ezeket bacon kockával és sajttal töltöttem meg. Nagyon finom volt így is, érdemes kipróbálni.


A tészta hozzávalói:
 -2,5 dl tej
-2,5 dkg élesztő
-pici cukor
-1/2 kg liszt
-1 tojás
-4 evőkanál tejföl
-1 evőkanál olaj
-2-3 kiskanál só (ízlés szerint)


-A töltelékhez: bacon, sajt


- A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk egy pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
- A lisztet elkeverjük a többi hozzávalóval, beleöntjük az élesztős tejet és közepesen lágy tésztát gyúrunk. Nekem most a leírt liszthez képest még kellett hozzáraknom, tehát ha úgy érezzük, hogy még elbírná a tészta, tehetünk bele. 
- A kész tésztát kb. 45 percig kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, tetszőleges méretűre kiszaggatjuk és forró olajban kisütjük.
-A töltött lángosokhoz a bacont apró kockára vágjuk, és egy kis reszelt sajttal összekeverjük. A tésztát kb. 12-13 cm átmérőjűre kiszaggatjuk, belerakunk 1-2 evőkanállal a sajtos baconből, és a széleket egymásra hajtjuk. Picit megnyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét, és ugyanúgy sütjük a forró olajban. Nem fog szétnyílni.
A töltöttből most két méretben csináltam, két nagyot, illetve néhány kisebbet, azokat ugyanolyan méretűre szaggattam, mint a hagyományos lángost.
Ha csak frissen szeretnénk kisütni néhány darabot akkor a tésztát tegyük olajos zacskóba és hűtőben egy hétig eláll.

2011. szeptember 6., kedd

Csokitorta pirított dióval

Néhány napja meglátogatott minket Lili legjobb barátja, Milán. Mivel ők nem csak barátok, hanem már SZERELMESEK !!! is, így egy kis tortával leptem meg őket.


18 cm-es formában sütöttem egy  4  tojásos  piskótát, amit  csoki ganache krémmel töltöttem meg. Mivel közel 40 fokos meleg volt, így sok mindent nem tudtam a konyhában csinálni, díszítés helyett a tetejét darált pirított dióval szórtam meg. Nagyon jó párosítás, érdemes kipróbálni. :-)



2011. augusztus 22., hétfő

Hello Kitty torta ismét

Lilinek van egy barátnője, akivel csak a játszótéren találkoznak, nem egy oviba járnak. Neki készült ez a torta. Azt kérték, hogy olyan legyen mint amilyen Lili névnapi tortája volt.
Néhány apróságot változtattam csak, a minta és a színek maradtak.
A töltelék tejszínes málnakrém volt.